Trombosit Agregasyonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Trombosit Agregasyonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Trombosit agregasyonu, trombosit hücrelerinin kümeleşmesine denir. Trombositler, küçük yapışkan kan partikülleri olup, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynarlar. Bu agregasyon, vücutta bir kan damarının hasara uğraması sonucu ortaya çıkar. Trombosit agregasyonu, hasarlı damarların tıkanmasında ve kanamanın durdurulmasında ilk evre olarak nitelendirilir.

Ancak, uygun olmayan trombosit agregasyonu olumsuz etkilere yol açabilir. Eğer bu agregasyon, ana arterlerde oluşursa tromboz gelişmesine neden olabilir. Tromboz, hasarlı olmayan bir kan damarında pıhtılaşma yaparak hastayı ciddi rahatsızlıklara hatta ölüme bile götürebilir.

Kan Damarı Hasarının Trombosit Agregasyonuna Etkisi

Bu tür durumlarda kan sulandırıcı ilaçlar kullanılarak durum iyileştirilmeye çalışılır. Trombositlerin görevi, kan pulcuklarını kolajen ile temas ettirerek aktive olmalarını sağlamaktır. Damarın içerisinde bulunan endotel bir şekilde zarar görürse altındaki bağ dokusu ortaya çıkar. Aktive olan bu kan pulcukları da kolajene bağlanır.

Hasarlı bölge üzerine kümelenen kan pulcukları bir nevi trombotik tıkaç oluştururlar ve bunun sonucunda da ihtiva ettikleri granüllerin içeriklerini ortama boşaltırlar. Bu ortama boşaltılan bazı maddelerden ötürü kan pulcukları birbirine bağlanırlar. Arkasından gelen yeni kan pulcukları da burada kümelenen kan pulcuklarına bağlanarak büyürler. Ortama boşalan granüllerin ortaya çıkardığı seratonin salınımı damar duvarlarındaki düz kasları etkileyerek kas kasılmalarına neden olur. Bu durumda hasarlı bölgede kan akışı olmaz. Serotonin, damar büzücü bir etkiye sahip olduğundan bu durum meydana gelir. Bunun yanında, trombosit agregasyonu sırasında kan pulcuklarında yüksek oranda görülen miyozin ve aktin filamentleri kasılarak oluşan bu tıkacı iyice güçlendirir.

Prostasiklin ve Trombosit Agregasyonu

Damar duvarı, prostasiklin isimli kuvvetli bir trombosit agregasyon engelleyici sentezler. Böylelikle kan pulcukları tıkacı sadece hasarlı bölgede oluştururlar ve yayılmazlar.

Trombosit Agregasyonu ve Kümeleşme Bozuklukları

Trombosit agregasyonu yani kümeleşme bozuklukları, aşağıdaki hastalıklarda görülür:

  • Glanzmann Trombastenisi
  • Von Willebrand Hastalığı
  • Scott Sendromu
  • Bernard-Soulier Sendromu

Trombosit Agregasyonunun Nedenleri

Trombosit agregasyonunun nedenleri arasında cinsiyet hormonları önemli bir yer tutar. Erkek cinsiyet hormonları agregasyonu artırırken, kadın cinsiyet hormonları baskılayabilir. Yaş da bir diğer önemli faktördür; genç yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Bazı araştırmacılar, bu durumun çocuklukta yapılan engellemeler veya korkulardan kaynaklandığını düşünürler.

Bazen trombosit agregasyonu, bir beyin tümörü veya kafa hasarı (travma) nedeniyle de oluşabilir. Kişilerde agresif patlamalar ve bununla ilişkili psikiyatrik durumlar, antisosyal kişilik bozukluğu, şizofreni veya mani, alkol ve amfetamin bağımlılıkları da trombosit agregasyonuna neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni