Bebeklerde Trombosit Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bebeklerde Trombosit Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Trombosit Yüksekliği

Trombositler, kanın şekilli elemanlarından biridir. Trombositlerin en önemli özelliklerinden biri kanamayı durdurmalarıdır. Trombositlerin az olduğu durumlarda kanama eğilimi artarken, fazla olduklarında ise damar içinde pıhtılaşma riski oluşur. Sağlıklı bir yetişkinde trombosit değeri genellikle 150.000 ile 400.000 arasında olmalıdır. Trombositlerin yapımı, büyük hücrelerin parçalanması ile olur ve bu süreci karaciğer kontrol eder. Her bir trombositin kan içindeki ömrü ortalama 9-10 gündür ve bu süre sonunda dalak tarafından parçalanarak yok edilir. Dalağın hasar görmesi ya da alınması, trombosit seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

Bebeklerde Trombosit Değerleri

Bebeklerde trombosit değerleri, yetişkinlere göre daha yüksek olabilir. Trombosit seviyesinin ölçülmesi, hemogram testi ile yapılır. Bu test, çalışan trombositler, pıhtılaşma sistemi ve hemostaz bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılır. Bebeklerde trombosit yüksekliği, damarlardaki kanın pıhtılaşma riskini artırarak tromboza neden olabilir.

Bebeklerde Trombosit Yükselmesinin Sebepleri

  • Bazı kanser türlerinin varlığı
  • Demir eksikliği ve hemolitik anemi
  • Kronik lösemi hastalıkları
  • Dalağın alınması
  • Eklem iltihaplanmaları
  • Akut enfeksiyonlar

Bebeklerde Trombosit Yükselmesinin Tanısı

Bebeklerde trombosit yüksekliğinin tanısı, genellikle genel kontroller sırasında veya kanser belirtileri ortaya çıktığında hekim tarafından laboratuvar ve kan tahlilleri ile anlaşılır. Bu tahliller arasında hemogram testi de bulunur. Trombosit seviyesi yüksek çıkan bebeklerde, bu durumu tetikleyen hastalıkların anlaşılması için ek testler yapılmalıdır.

Bebeklerde Trombosit Yükselmesi Tedavisi

Öncelikle trombosit seviyesinin yükselmesinin nedeni araştırılmalı ve bu durumu tetikleyen hastalığa göre tedavi başlanmalıdır. Eğer sorun demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa, demir eksikliğini tedavi ederek trombosit seviyesi düşürülebilir. Normalde anne sütünde yeteri kadar demir bulunur. Ancak bebek yeteri kadar emmiyorsa bu trombosit seviyesini yükseltir. Bu durumda ek demir takviyeleri bebeğe verilerek değerler normale getirilebilir.

Trombositler, primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Bebeklerde trombosit yüksekliği primer grupta değerlendirildiğinde, antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak bu durum, bebekteki hastalığın türü ve cinsine göre değişiklik gösterebilir.

Kemik iliğinin çalışmasındaki bozukluklar da trombosit seviyesini yükseltebilir. Bu durumda öncelikle altta yatan hastalığın tedavi edilmesi gereklidir. Hastalık tedavi edildiğinde trombosit seviyesi istenilen değerlere ulaşacaktır. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır.

Diğer Nedenler ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde trombosit yüksekliğinin önemli nedenlerinden biri de hemolitik anemidir. Genellikle anne veya babadan geçen bu hastalık, doğuştan olup vücutta aşırı kırmızı kan hücreleri üretilmesine neden olur. Bu durumda da öncelik, altta yatan hastalığın doktor kontrolünde ilaçla tedavi edilmesidir.

Sağlıklı bebekler, gülen yüzler sizlerle olsun. Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selda kucuk

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Bebeklerde trombosit normalde nekadar olmali

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bebeklerde trombosit sayısı genellikle 150,000 ile 450,000 arasında olmalıdır. Ancak, bu değerler laboratuvarlara ve bebeklerin yaşına göre değişiklik gösterebilir. Eğer trombosit düzeyleri konusunda endişeleriniz varsa, bir pediatriste başvurmanız önemlidir.

soru

Asli narmanli

15 Nisan 2024 Pazartesi

8 aylik bebegimin trombosit 750 cikti kansizlik var bundan dolayimi yuksek

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, trombosit yüksekliği birçok nedenden kaynaklanabilir. Kansızlık da bu nedenlerden biridir, fakat kesin bir sonuca varmak için doktorunuzla görüşmeniz ve gerekli tahlilleri yapmanız en doğru yol olacaktır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni