Gebelikte Trombosit Düşüklüğü ve Yüksekliği
23 Temmuz 2024

Gebelikte Trombosit Düşüklüğü ve Yüksekliği

Gebelikte Trombosit

Gebelikte anne adaylarında trombosit sayısında geçici değişiklikler meydana gelebilir. Trombositler, kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücre parçacıklarıdır. Bu renksiz yapılar, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden daha küçüktür ve sayıları kan tahlilleri ile belirlenir. Trombositler, kemik iliğinde üretilerek kan dolaşımına geçerler ve tahlil sonuçlarında PLT olarak kısaltılırlar. Kanın pıhtılaşmasını sağlamak trombositlerin temel görevidir.

Gebelik döneminde trombosit sayısında normal dışı bir değişiklik beklenmez, ancak bazı patolojiler trombosit sayısında düşüşe neden olabilir. İnsan vücudunda trombositlerin düşmesine trombositopeni denir. Gebelikte trombositlerin yükselmesine ise trombositoz adı verilir, ancak gebelikte genellikle trombositlerin düşmesi daha sık görülmektedir. Trombositopeninin nedenlerini belirlemek zordur ve çoğunlukla ayırt edilemez, fakat hastalığın teşhisi alınacak önlemler ve uygulanacak tedaviler için çok önemlidir. Gebeliklerin yaklaşık %7'sinde trombositopeni gözlemlenmektedir. Birçok kadında hamileliğin son aylarına doğru hafif trombositopeni bulgusuna rastlanmaktadır. Hafif trombositopeni doğumdan birkaç gün sonra anne vücudunda trombosit sayısının normale dönmesiyle son bulur.

Gebelikte Trombosit Düşüklüğüne Neden Olan Durumlar

  • Gestasyonel trombositopeni
  • HELLP sendromu
  • İmmün trombositopenik purpura

Gebelikte Trombosit Yüksekliğine Neden Olan Durumlar

  • Myeloproliferatif hastalıklar
  • Hodgkin hastalığı
  • Femur boyun kırığı gibi kemik kırıkları
  • Bazı cerrahi girişimlerden sonra trombosit yüksekliği oluşabilir
  • Reaktif trombositoz, yani kanama ve demir eksikliği

Gebelikte trombositopeni, belirti göstermeyen ve geçmişe dayanmayan hafif bir trombositopenidir; trombosit sayıları genellikle 70 binin üzerindedir, bazen de 130-150 bin arasında olabilir. Trombositlerin 150 binin altında olması trombosit düşüklüğü anlamına gelir. Trombositlerin vücuttaki görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır ve bu görev hayati önem taşır. Bu derece önemli bir göreve sahip olan trombositlerde oluşan herhangi bir düzensizlik ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum, gebe olmayan bireylerde olduğu gibi, gebe kadınlarda da çok daha farklı sonuçlara sebep olabilir. Ancak endişelenmemeli ve gerekli tedbirleri doktorunuzla beraber almalısınız.

Gebelerde tahlil sonuçları, ancak muayene ve diğer bulgular ile kombine edilerek değerlendirildiğinde anlam kazanır. Bu nedenle, tahlil sonuçları ile ilgili doktora danışılmadan asla değerlendirilmemelidir.

Ekstra Bilgiler

Gebelikte trombosit seviyelerinin düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Bu takip, annenin ve bebeğin sağlığını korumak adına kritik öneme sahiptir. Ayrıca, gebelik sırasında düzenli doktor kontrolü ve kan testleri, olası trombositopeni veya trombositoz durumlarının erken teşhisi ve tedavisi için gereklidir. Doktorunuz, trombosit seviyelerinizde bir anormallik fark ettiğinde, gerekli önlemleri alarak uygun tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özpınar

23 Temmuz 2024 Salı

Gebelikte trombositlerin düşmesi durumu yaşayan biri olarak, trombositopeni nedir ve bu durumun gebelik sürecinde nedenleri nelerdir? Ayrıca, trombosit düşüklüğünün belirtileri neler olabilir ve bu durumun bebeğime zarar verme ihtimali var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özpınar,

Trombositopeni, kandaki trombosit sayısının normalin altına düşmesi durumudur. Gebelik sürecinde trombositopeni, yüksek kan hacmi ve hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Gebelikte en sık görülen tip gestasyonel trombositopenidir ve genellikle zararsızdır.

Trombosit düşüklüğünün belirtileri arasında kolay morarma, kanama eğilimi, burun veya diş eti kanamaları ve deri altında küçük kırmızı noktalar (peteŞ™i) bulunabilir.

Gebelikte trombositopeni genellikle hafif seyreder ve bebek üzerinde ciddi bir risk oluşturmaz. Ancak, trombosit sayısı çok düşükse veya altta yatan ciddi bir durum varsa, doktorunuzla yakın takip ve gerekli tedaviyi görüşmeniz önemlidir. Bu nedenle, doktor kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerektiğini unutmayın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Trombosit Vermek

Trombosit Vermek

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Trombosit Bağışının Faydaları?

Trombosit Bağışının Faydaları?

Kanda Trombosit Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Trombosit Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Trombosit Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Trombosit Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Trombosit Düşüklüğü ve Yüksekliği

Gebelikte Trombosit Düşüklüğü ve Yüksekliği

Trombosit Değerleri Nelerdir?

Trombosit Değerleri Nelerdir?