Kanda Trombosit Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kanda Trombosit Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Trombosit Düşüklüğü

Kanda trombosit düşüklüğü, kanın içinde bulunan trombositlerin sayısının 150 binin altına düşmesi durumudur. Bu durum, tıbbi literatürde trombositopeni olarak adlandırılır. Trombosit sayısının 100 binin altına düşmesi, kanama riskini artırır. Bu durumda, herhangi bir darbeye maruz kalmadan kendiliğinden kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar genellikle burun, cilt ve diş eti kanamaları olarak başlar. Ayrıca ciltte döküntüler, morarmalar ve kırmızı lekeler görülebilir.

Kanda Trombosit Düşüklüğünün Nedenleri

Doğuştan gelen bazı faktörler trombosit düşüklüğüne yol açabilir. Kemik iliğinde trombosit üreten ana hücrelerde doğuştan itibaren yetersizlik ve kalite düşüklüğü görülebilir. Ayrıca, radyoterapi, kemoterapi, kimyasal maddeler ve bazı enfeksiyonlar sonrası trombosit üretimi yavaşlayabilir veya tamamen durabilir. Dalağın büyümesi de trombosit üretimini olumsuz etkiler.

  • Dalağın normal fonksiyonlarını yerine getirememesi
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Kemik iliği hastalıkları
  • Aşırı ve düzenli alkol tüketimi
  • Bazı ilaçlar ve bakteriler

Kanda Trombosit Düşüklüğünün Belirtileri

Trombosit düşüklüğünün belirtileri şunlardır:

  • İdrarda kan
  • Küçük darbelere karşı aşırı morarma
  • Yüzeysel kanamalar
  • Kanamaların uzun sürmesi
  • Burun kanaması

Kan pıhtılaşmasının gecikmesi, yaraların kanamasının uzun sürmesine neden olur. Normal trombosit seviyesi 150-350 bin arasındadır. Test sonucunda trombosit sayısı 150 binden az ise trombosit düşüklüğü söz konusudur. 20 binden az çıkan ölçümler ise sağlık açısından tehlikeli kabul edilir. Gebelik döneminde kadınlarda trombosit seviyeleri düşük çıkabilir. Ayrıca, alkol tüketimi trombosit üretimini olumsuz etkiler.

Kanda Trombosit Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Trombosit değerleri normal aralığın çok altına düşmedikçe tedaviye gerek duyulmayabilir. Ancak trombosit değerleri 20-30 binin altına düşerse, trombositopeni teşhisi konulur ve kişiye özel tedavi süreci başlatılır. Tedavide ilk olarak trombosit düşüklüğüne neden olan hastalık tespit edilir ve bu hastalığın tedavisine başlanır. Kan nakli de gerekli olabilir.

Tedavi, trombositopeninin oluşum şekline göre değişiklik gösterir. Doğuştan gelen trombosit düşüklüğü veya erişkin yaşlarda trombosit üreten hücrelerde yetersizlik durumunda çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Lösemi ve kanser hücrelerinden kaynaklanan trombosit düşüklüğünde öncelikle esas hastalık tedavi edilir. Kontrolsüz damar içi pıhtı oluşumu yapan hastalıklarda plazma değişimi yapılır. Enfeksiyonlara bağlı trombosit düşüklüğünde ilaçlara ara vermek gerekebilir. Bu hastalarda kortizon tedavisi de uygulanabilir. Dalak büyümesi sonucu gelişen trombosit düşüklüğünde, dalak cerrahi operasyon ile alınır.

Bu rahatsızlığı olanlara özel bir diyet önerilmez. Ancak bazı ilaçlar ve yiyecekler kanama riski doğurabilir. Ağrı kesici ilaçlar ve aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır. İlaçlar ve bazı yiyecekler hakkında doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

hatice ozdemir

14 Nisan 2024 Pazar

Kısımda gripten sonra trombosit 23 düşmüş takibe aldı dr yükselmeye başlamış ama çok korkuyorum altında kötü birşey cikmasin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hatice Hanım,

Geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Gripten sonra trombosit sayısında düşüş yaşanması bazen görülebilen bir durumdur ve doktorunuzun takibi altında olması çok önemli. Trombosit sayısının yükselmeye başlaması iyi bir işaret, bu nedenle endişelerinizi doktorunuzla paylaşarak yakın takipte kalmanız en doğrusu olacaktır. Umarım sağlığınız en kısa zamanda tamamen düzelir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni