Trombosit Değerleri Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Trombosit Değerleri Nelerdir?

Trombosit Değerleri

Trombosit değerleri, çeşitli etkenler sonucunda azalabilir ya da artabilir. Normalde bir mikrolitre kanın içerisinde 150.000 ile 400.000 arasında trombosit bulunmalıdır. Trombosit değerlerinin belirlenmesi için özel bir kan testi yapılır. PLT testi adı verilen bu tetkik sayesinde trombosit değerlerindeki yükselme ve azalma kolayca tespit edilir. Bu test, bazı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olur. Bu işleme bir anlamda trombosit sayımı da denilebilir.

Trombositlerin Fonksiyonları

Tabak biçimindeki kan hücreleri olan trombositler, kanda pıhtılaşmaya yardımcı olur. Kemik iliğinde üretilerek kan dolaşımına yavaşça salınırlar. Bu hücrelerin yüzeyi proteinle kaplıdır. Hem birbirlerine hem de kan damarları çeperlerine yapışabilirler. Bu özellikleri sayesinde bir yaralanma esnasında kolayca kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, kan akımının durmasına yardımcı olurlar. Trombosit değerlerinin çok fazla düşmesi halinde, yani trombosit değerleri bir mikrolitre kanda 20.000'in altına düşerse, yaralanmadan sonra trombositler yetersiz kaldığı için pıhtılaşma sağlanamaz ve kan kaybı çok fazla olur. Aynı zamanda trombosit değerlerinin düşük olması, kendiliğinden kanamaya da neden olabilir. Bu çok riskli bir durumdur.

Trombosit değerleri yüksek olursa, bu defa kan damarları içinde pıhtılaşma olacağından, bu durum kan akımının durmasına kadar gidebilir. Böyle bir durumda tromboembolizm kaynaklı ölüm gerçekleşebilir. Kısaca, kanda trombosit değerleri olması gereken miktarda olmalıdır. Beklenmedik zamanlarda kanama sorunu olanlar ya da ufak bir yaralanmada bile uzun süre kanamanın olması gibi bir sorun yaşayanlar, kanamanın geç durması gibi sorunlarla karşılaşanlar hemen trombosit sayımı yaptırmalı, yani PLT kan testi yaptırmalıdır.

Trombosit Değerleri Neden Yükselir?

Trombositler kemik iliğinde üretildiğinden, eğer kemik iliğinde çalışma bozukluğu olursa trombosit değerlerinde yükselme olabilir. Yapılan testte trombositler yüksek çıkarsa, bunun kemik iliği ya da bazı hastalıklardan olup olmadığını doktor tespit etmeye çalışır. Çünkü bazı hastalıklarda trombosit değerleri yükselebilir. Bu rahatsızlıklar arasında;
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Akut kanamalar ve kan kaybı
  • Egzersiz yapıldığında
  • Çeşitli kanser türleri
  • Kronik böbrek yetmezliği ve çeşitli böbrek hastalıkları
  • Kalp krizi
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Dalak alınması
  • Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık
  • Vücutta üretilen fazla kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi yani hemolitik anemi
  • Büyük ameliyatlar
  • Çölyak hastalığı, eklem iltihabı, inflamatuar bağırsak hastalıkları, konnektif doku bozuklukları
  • Travmalar
  • Pankreas iltihabı
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

Trombosit Değerleri Neden Düşer?

Trombosit değerlerinde düşme olursa, bu lösemi, kemik iliği kanseri gibi hastalıkların önemli bir belirtisi olabilir. Vücutta kanser hücrelerinin artması sonucunda kemik iliği hücreleri kendine yer bulamaz ve trombosit değerleri düşük çıkar. Bunun dışında, midesinde kronik ülser olan kişilerde, kronik kanaması olanlarda, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gören kişilerde de kanda trombosit sayısı azalır. Otoimmün hastalıklarının bazıları da trombosit değerlerini düşürür. Bağışıklık sistemi vücudun kendi organlarına saldırıya geçtiğinden, trombosit miktarı azalır. Böbrek hastalıklarının bazıları da aynı etkiyi gösterebilir. Sülfanomid, digoksin, nitrogliserin gibi ilaçları kullanan kişilerde de trombosit hücrelerinin sayısı azalabilir.

PLT Kan Testinin Önemi

Trombosit değerleri, PLT kan testi sayesinde kolayca tespit edilebilir. Bu testin sonucu, hastanın genel sağlığı hakkında daha aydınlatıcı bilgiler elde edilmesini sağlar. Bazı hastalıkların teşhisine yardımcı olur. Ancak bazı test sonuçları normal çıksa da hastaların kanama sorunu olabilir. Bu durumda trombositlerin düşük kaliteli olduğu düşünülür. İşlevlerini yerine getiremedikleri için kanın pıhtılaşmasını sağlayamazlar. Bu durumda mutlaka önlem alınmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Trombosit değerlerinin takibi, özellikle ameliyat öncesi ve sonrası gibi kritik durumlarda önemlidir. Ayrıca, hamilelik döneminde de trombosit seviyelerinin izlenmesi gerekebilir. Düşük trombosit seviyeleri, preeklampsi gibi komplikasyonlara işaret edebilir. Yüksek trombosit seviyeleri ise tromboz riskini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni